Zorg voor ouderen ver onder de maat

donderdag 12 juni 2014

De zorg in veel verzorgings- en verpleeghuizen is ver onder de maat. De veiligheid van de hulpbehoevende ouderen is daardoor in gevaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat vandaag verschijnt. De inspectie ging in twee jaar tijd bij 450 zorgorganisaties langs.

Bij ongeveer 20% van de zorgorganisaties heeft de inspectie twijfels over de kwaliteit van de zorg. Zo doet maar 36% van de onderzochte locaties genoeg om infecties bij hun bewoners te voorkomen. Ook gaat een groot deel van de zorginstellingen te soepel om met medicijnen en was er in meer dan de helft van de onderzochte instellingen niet 7 dagen per week, 24 uur per dag voldoende deskundig personeel aanwezig om cliënten zorg te bieden die zij nodig hebben.

In een van de instellingen was het zo slecht gesteld met de zorg dat de inspectie heeft ingegrepen omdat er acuut gevaar was voor de patiënten. Gebrek aan geld is volgens de onderzoekers niet per se het probleem. Huizen met een zelfde budget presteren wel goed.

Het onderzoeksrapport wordt vandaag aan de Tweede Kamer gepresenteerd door staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn.

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel