Zonnebloemuitje naar Paleis Het Loo

woensdag 25 juni 2014

De Zonnebloem zet alles op alles om mensen met een fysieke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen. Samen met tienduizenden vrijwilligers laten zij deze mensen genieten. Dit doen zij door middagjes weg, dagjes uit en vakanties te organiseren. Vegro en de Zonnebloem zijn al jaren partners. Vegro verzorgt het beheer, de schoonmaak, het onderhoud en het complete logistieke proces voor alle hulpmiddelen die de Zonnebloem nodig heeft. Ook voor het bijzondere project ‘Het rolstoeltoegankelijk maken van Paleis Het Loo’ levert Vegro hulpmiddelen. 

Het ruim 300 jaar oude paleis is een van de meest bijzondere musea van Nederland. En precies daarom organiseert de Zonnebloem er dit jaar bijna honderd Zonnebloemdagen. Zo kunnen maar liefst 10.000 Zonnebloemers genieten van een dagje weg naar dit bijzondere paleis. “Vier dagen per week reizen Zonnebloemers uit het hele land af naar Apeldoorn om dit voormalig Koninklijk paleis te bezoeken”, vertelt Marca Huiberts die ter plekke de dagen coördineert. “Een leuk uitje voor zo’n honderd mensen per dag, wat natuurlijk fantastisch is!”

Één-op-één
Speciaal voor de Zonnebloemgroepen is een compleet programma samengesteld inclusief vervoer, entree en catering. Natuurlijk werkt de Zonnebloem bij dit project weer samen met Vegro. Die net als bij de Zonnebloemdagen tijdens de Floriade in 2012, ook dit jaar weer de rolstoelen op locatie verzorgt en onderhoudt. Met elke fysiek beperkte deelnemer gaat een vrijwilliger van de eigen afdeling mee. “Die één-op-één begeleiding is een must om alle bezoekers optimaal te kunnen laten genieten”, aldus Marca. “Daarnaast krijg ik ondersteuning van een Zonnebloemteam, een poule van 40 enthousiaste vrijwilligers uit de regio Apeldoorn, die ter plekke de rol van gastheer of –vrouw vervullen en ook op andere vlakken helpen. Sommige vrijwilligers nemen zelfs hun partner mee en gaven zich dus als echtpaar op!”

Huis van de Oranjes
Paleis Het Loo is een voormalig Koninklijk Paleis dat na een grondige restauratie in 1984 opengesteld is voor publiek. De vertrekken in het gebouw geven een goed beeld van de Oranjes die er gewoond hebben, zoals Wilhelmina en Juliana. De diepe tuinen met prachtige fonteinen en beelden, aangelegd in de 17e eeuw, zijn geheel symmetrisch aangelegd. “Echt prachtig om te zien als je er vanaf het paleis op uitkijkt en zeer de moeite waard om er doorheen te wandelen”, vertelt Marca.

Verbetering van de toegankelijkheid
Om ervoor te zorgen dat alle rolstoelgebruikers tijdens de Zonnebloemdagen volop kunnen genieten van het museum, mogen ze bij wijze van uitzondering gebruikmaken van andere in- en uitgangen. “Zoals die van de tuinen. We mogen via een andere weg naar binnen, zodat we de paleistrappen niet op en af hoeven”, vertelt Marca. “En in het paleis zelf is er een lift.” Later dit jaar wordt Paleis Het Loo nog toegankelijker gemaakt. Dankzij een donatie van de Vriendenloterij kan de Zonnebloem samen met Paleis Het Loo de toegankelijkheid zelfs blijvend verbeteren. Zo komen er dit jaar aangepaste, elektrische pendelbusjes en aangepaste paden voor mensen in een rolstoel.


Door het realiseren van bovenstaande zaken, kan de Zonnebloem grote en kleine wensen van mensen met een fysieke beperking vervullen. Zo kunnen zij, net als mensen zonder beperking, deelnemen aan activiteiten die het leven zo leuk maken.

Wilt u meer weten over de Zonnebloem? Kijk dan hier voor meer informatie.

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel