Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen? Beter Leven geeft antwoord hoe!

dinsdag 14 april 2015

Bent u mantelzorger, werkt u in de zorg of bent u gepensioneerd en wilt u zich graag voorbereiden op de toekomst? Dan weet u vast dat de zorgsector in Nederland bestaat uit diverse regels en wetten en dat er veel mogelijkheden zijn om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Beter Leven bundelt deze informatie en meer op www.beter-leven.info. De website informeert over wet- en regelgeving, maar biedt ook meer zoals informatie over hulpmiddelen, mantelzorgadvies en houdt u op de hoogte van het laatste nieuws uit zorgland.

De Nederlandse overheid stimuleert ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Men blijft ook het liefst zo lang mogelijk in de vertrouwde thuissituatie wonen. Door bezuinigingen zijn ouderen steeds vaker afhankelijk van familie, vrienden, kennissen etc. Daarnaast zijn er verschillende instanties waar men voor hulp terecht kunt, denk aan gemeenten, woningcorporaties of zorginstellingen. Omdat er zoveel regels en instanties zijn, viel het Vegro op dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Met haar jarenlange ervaring in de wereld van hulpmiddelen voelde Vegro dat ze hier wat aan moest doen en het idee voor ‘Beter Leven’ was geboren. Beter Leven is een website die handvatten biedt voor het beantwoorden van vragen rondom langer thuis wonen en mantelzorgers, zorgprofessionals en gepensioneerden helpt bij de dagelijkse taken. Zo leest men op de site meer over het verplaatsen van cliënten in huis, mantelzorgvergoedingen, het gebruik van een rollator en veel meer. Tevens kan men met elkaar in contact komen en zijn er diverse tips en interessante nieuwsfeitjes te lezen. 

Huistest
Een belangrijk onderdeel van de Beter Leven website is de huistest. Vaak worden er in de loop der jaren allerlei huis-, tuin-, en-keukenoplossingen bedacht voor handelingen die men niet of in mindere mate zelfstandig kan uitvoeren. Zo wordt er regelmatig een houten plank gebruikt als drempelhulp of een trapleuning in de woonkamer gemonteerd om vallen te voorkomen. Dit zorgt voor onveilige situaties in huis. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de houten plank nat wordt of breekt. En hoe komt men vanuit de bank bij de trapleuning? Naast de verminderde zelfredzaamheid kampen ook veel mensen met een onveilig gevoel in huis of eenzaamheid. Beide gevoelens kunnen zorgen voor een sociaal isolement.

Om ervoor te zorgen dat men in de loop der jaren zelfredzaam en mobiel blijft, zijn er diverse hulpmiddelen en diensten ontwikkeld. Om een beeld te krijgen welke hulpmiddelen en diensten passen bij iemands persoonlijke situatie is de huistest ontwikkeld. Maar de stap naar hulpmiddelen wordt vaak als groot ervaren. Hierdoor geeft iemand immers toe iets niet meer zelf te kunnen. Daar gaat eerst een periode van acceptatie aan vooraf.

Met de huistest wordt stap voor stap iedere ruimte van de woning doorgenomen. Bij elke ruimte worden vragen gesteld die van toepassing zijn op de dagelijkse activiteiten. Na het doorlopen van de test volgt een persoonlijk advies over hoe hulpmiddelen en diensten de thuissituatie veiliger en comfortabeler kunnen maken. Dit advies kan worden geprint of gemaild naar bijvoorbeeld de mantelzorger. Zijn er na de huistest toch nog vragen? Dan is het mogelijk om Vegro telefonisch contact op te laten nemen. De resultaten van de huistest worden dan stap voor stap doorgenomen.

Benieuwd naar de huistest of een ander onderdeel van de website? Ga snel naar www.beter-leven.info
 

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel