Wanorde in hulpmiddelenland

woensdag 25 juni 2014
Door: Karel Jonker, commercieel directeur Vegro

Amstelveen was even in de war. De wethouder vond de werkwijze van de betrokken Wmo-hulpmiddelen leverancier onder de maat. Gevolg: grote stukken in de Telegraaf, het Parool en de Volkskrant, met koppen als “Wanprestatie etc…

Wat is er nu eigenlijk aan de hand in Amstelveen en had de wethouder niet beter moeten weten? 
Vegro heeft een jaar geleden de activiteiten in de Wmo stop gezet omdat we dit soort krantenkoppen al aan zagen komen. Als een gemeente de aanbesteding alleen met euro-tekens in de ogen wil beoordelen dan is dit het gevolg. De leverancier is nu de dupe maar de gemeente is immers de instantie die de gelegenheid creëert. Als je aanbesteedt en je de focus op de prijs legt, sta dan niet raar te kijken als de kwaliteit van de dienstverlening onder de maat is. De leverancier belooft van alles maar kan het simpelweg niet waarmaken.
De gebruikers van de hulpmiddelen zijn natuurlijk de echte slachtoffers van deze wanorde in hulpmiddelenland want geloof me, Amstelveen is het topje van de ijsberg.

Met alles wat er nog op de gemeenten afkomt vrees ik het ergste. Het kabinet bezuinigt en verdeelt de taken. De gemeenten wachten het af, de instellingen en bedrijven waarmee contracten moeten worden afgesloten sturen massaal hun medewerkers de laan uit. De expertise op het gebied van jeugdzorg, huishoudelijke verzorging en thuiszorg wordt volledig om zeep geholpen. De inwoners houden hun adem in en hebben straks het nakijken.

Vegro nam het standpunt in de Wmo-activiteiten te staken. Vegro heeft een duidelijke visie en wij blijven het uitdragen. Ook als de media erom vragen. We willen rechtstreeks zaken doen met de burger. Zonder gedrochten als Europese aanbesteding en uitgemolken prijzen. We kregen gelijk. De gebruikers van hulpmiddelen gaan het merken en de gemeenten zetten verontwaardigd stukken in de krant.
Krijgen we nu ook gelijk als we voorspellen dat we afstevenen op een parlementaire enquête inzake de overheveling van taken van overheid naar gemeenten? Ik hoop het niet, maar ik denk het wel….

Karel Jonker
Commercieel directeur Vegro Verpleegartikelen

Wilt u reageren op deze column? Word dan lid van onze LinkedIn groep en reageer hier.

Reageer op dit bericht

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel