Vegro Symposium ‘Durf te kiezen’ groot succes

maandag 10 november 2014

“De klant wil geen boor maar gaten”

De zorg gaat in 2015 drastisch veranderen. Voor zorgaanbieders is het van belang een duidelijke strategie in te nemen en keuzes te maken. Maar hoe doe je dat? In het kader hiervan organiseerde Vegro Verpleegartikelen donderdag 30 oktober het Symposium ‘Durf te kiezen’. Sprekers Jos Burgers, André Rouvoet en Erik Scherder gaven hun kijk op de veranderingen. In een paneldiscussie werden eerlijke uitspraken gedaan “Wij hebben met gemeentes veel inhoudelijkere gesprekken dan met de zorgverzekeraars”, aldus Eelco Damen van zorginstelling Cordaan.

Rinke Steutel, gastvoorzitter van de dag, verwelkomde allereerst Jos Burgers, één van de meest gevraagde managementsprekers in Nederland. Hij noemde aanbesteden een laffe manier van samenwerken en benadrukte dat het te gevaarlijk is om de nadruk te leggen op prijs omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Volgens Burgers kun je beter kijken naar wat de klant wil. Met boren en gaten legde hij dit proces uit uit. “Klanten worden niet gelukkig van de boor maar van de gaten die ze ermee maken. En voor die gaten willen zij betalen.” In de zorg is dit niet anders. Men wil een rollator maar ook service zoals advies en het op maat afstellen spelen een belangrijke rol in het aankoopproces.
Burgers gaf aan dat je ook lef moet hebben. Zo vraagt hij geld voor lezingen maar biedt hij ze soms ook gratis aan, bijvoorbeeld voor goede doelen. Hij durft deze keuze te maken, ook al jaagt hij hier misschien klanten mee weg. 

Voorzitter van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland André Rouvoet liet zien dat het in de zorgverzekeringsbranche soms lastig werkt. “We worden in Nederland ouder door de goede, kwalitatieve zorg, maar de zorgkosten gaan ook omhoog. Iedereen wil zo min mogelijk premie betalen totdat je zelf zorg nodig hebt. Dan worden de kwaliteit en locatie belangrijker.” Ook de keuze “Wat vindt u belangrijker dat er geen aanbieders failliet gaan of dat iedereen het juiste hulpmiddel kan krijgen”, kwam voorbij. 

Beweegprofeet Erik Scherder hield een pleidooi om iedereen in beweging te krijgen. “Met bewegen kun je de risico’s op dementie voorkomen”, “Zitten is het nieuwe roken” en “Ik biedt u nieuwe neuronen aan en u wordt niet enthousiast?”, waren kreten die in zijn lezing voorbij kwamen. En heeft u wel eens van een walking meeting gehoord? Kort samengevat vergaderen tijdens een wandeling in de buitenlucht. Obama is hier ook erg fan van en bespreekt regelmatig al wandelend zaken.

Tijdens de paneldiscussie brak het debat los over Europese aanbestedingen en het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars. “Met bestaande zorgaanbieders wil je duurzame relaties opbouwen, maar je wilt ook vernieuwing’, aldus Jannie Visscher, van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en wethouder in de gemeente Eindhoven. Eelco Damen, bestuursvoorzitter van Cordaan liet weten: “Wij hebben met gemeentes veel inhoudelijkere gesprekken dan met de zorgverzekeraars.”
Ook werd ‘special guest’ Zora gedemonstreerd. Deze zorgrobot is sinds een aantal maanden aan de slag in Huize Elisabeth te Vught. Hier geeft ze onder andere gymoefeningen en biedt ze een luisterend oor aan ouderen. “Ik zal niet helemaal verzorgd willen worden door een robot, maar het is een goede aanvulling”, “De techniek is prima maar liefde en aandacht zijn belangrijker” en “Als robots het schoonmaakwerk vervangen komt er meer tijd voor theedrinken”, waren enkele reacties vanuit het panel.

Het symposium werd afgesloten met een netwerkborrel in de brainbar, reis door het menselijk lichaam in de attractie van Corpus en een diner. Vegro kijkt terug op een geslaagd Symposium en gaat in de toekomst zeker met lef door in het maken van keuzes. Heeft u een grandioos idee en durft u te kiezen? Laat het ons weten via relatiebeheer@vegroverpleegartikelen.nl. Wie weet zit er een mooie samenwerking in!

 

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel