Unieke krachtenbundeling in de zorg voor thuiswonende ouderen

donderdag 07 januari 2016

Zeven toonaangevende leveranciers van zorgverleners slaan de handen ineen om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Compaan, een speciaal ontwikkelde tablet.

Via deze tablet wordt zorg op afstand verleend, kunnen ouderen eenvoudig contact leggen met familie en vrienden en worden boodschappen en maaltijden besteld. Daarnaast bieden leveranciers van bijvoorbeeld een wasservice en hulpmiddelen hun diensten aan.

Zorggroep Almere gaat als eerste aanbieder van professionele zorgdiensten gebruik maken van deze vernieuwende oplossing.

Deelnemende leveranciers aan deze innovatieve coalitie zijn Vegro, Mediq Medeco, Vos Logistics, Van Hoeckel, CleanLease en Compaan. De coalitie is mede geïnitieerd door de Economic Development Board Almere.

Eerste project bij Zorggroep Almere

Vijftig kwetsbare ouderen in Almere beschikken eind januari over een Compaan en kunnen gebruik maken van het dienstenaanbod. Willeke Oxener, Manager Wijkverpleging bij Zorggroep Almere:  “Bij de zorg voor kwetsbare ouderen is de rol van de familie erg belangrijk. Doordat we gebruik gaan maken van de Compaan en de aanvullende diensten van de leveranciers daarachter, maken we het leven van ouderen en van hun familie leuker en gemakkelijker. Wij richten ons allereerst op het welzijn van ouderen en daarnaast verbeteren we de communicatie tussen onze cliënten, hun familie en onze zorgverleners“ 

Professionals in de zorg hebben ook baat bij de Compaan. Deze kan ingezet worden om te beeldbellen met de verpleegster maar ook om video’s te agenderen van bijvoorbeeld fysiotherapie-oefeningen of instructie voor medicijnengebruik.

Ook de mantelzorger heeft een belangrijke rol. Zo kan familie via haar eigen online omgeving helpen bij het bestellen van de maaltijden en boodschappen. Op de Compaan kan dan een instructievideo over het opwarmen van de maaltijd getoond worden en geeft de agenda aan wanneer de boodschappen geleverd worden.

Logistieke dienstverlener voor ouderen

Om alle diensten uiteindelijk bij de klant te krijgen willen de samenwerkende partijen, onder regie van Vos Logistics, een speciale logistieke organisatie opzetten die gericht is op leveringen bij ouderen. Persoonlijke service en aandacht voor de specifieke situatie van ouderen staat hierbij centraal. Boodschappen worden in de koelkast gelegd en klanten ontvangen, waar nodig, uitleg over de diensten.

Joost Hermanns, bedenker van de Compaan: “Dit is een unieke samenwerking. Met de Compaan maken we alle primaire levensbehoeften eenvoudig bereikbaar: eten, drinken, schone kleding maar ook sociale contacten. Daarnaast ontdekken we gezamenlijk mogelijkheden voor opschaling van technologie in de zorg. Alle betrokkenen hebben immers baat bij online communicatie met ouderen”

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel