Uit de Telegraaf: WMO hulpmiddelen

maandag 02 juni 2014

Bron: Telegraaf zaterdag 31 mei

’Hulpmiddelen geleverd, maar service, ho maar’

Patricia Boon
AMSTERDAM - De aanbestedingsmarkt voor rolstoelen, douchezitjes en scootmobielen zit helemaal op slot. De markt is het speelveld geworden van twee grote partijen die elkaar of een kleinere leverancier te lijf gaan met advocaten als een aanbesteding is verloren. „Er is helemaal geen marktwerking.”

Dat stellen diverse leveranciers van Wmo-hulpmiddelen. Dit zijn middelen die gemeensten moeten verstrekken aan hun bewoners waarmee ze mee kunnen blijven doen aan de maatschappij.
Om een goede leverancier te vinden, zijn gemeenten verplicht om een aanbesteding te doen. De partij met het beste voorstel mag de hulpmiddelen leveren. Om de drie jaar vindt zo’n aanbesteding plaats.

Stuntprijzen
Vaak wordt er alleen maar gekeken naar de laagste prijs, zo is de ervaring van de kleinere spelers op de hulpmiddelenmarkt. Karel Jonker, directeur van hulpmiddelenleverancier Vegro, windt er geen doekjes om. „Wil je marktwerking, moeten gemeenten anders aanbesteden en veel meer kijken naar kwaliteit in plaats van naar prijs.” Het is de reden waarom Vegro niet meer meedoet met de aanbestedingen.

Vegro en een aantal andere kleinere leveranciers die liever niet met hun naam in de krant willen „want iedereen kent elkaar in deze wereld”, zien het keer op keer gebeuren. De twee grote spelers op de markt, Welzorg en Medux, beloven dingen te leveren voor een prijs waarvoor dat eigenlijk niet kan. Zij winnen en vervolgens wordt volgens de concurrentie ingeboet op de servicekwaliteit van de cliënt. „Die stuntprijs moet ergens worden terugverdiend.”

`Dramatisch slecht´
Wethouder Financiën en Zorg en Gezondheid Herbert Raat uit Amstelveen weet er alles van: „Welzorg heeft een hele batterij juristen en offerteschrijvers in dienst die met de meest prachtige offertes aankomen waarmee ze wel als beste uit de bus moeten komen. Wat ze vervolgens leveren, is dramatisch slecht.”

„De monteurs komen regelmatig veel te laat op een afspraak”, zo begint hij zijn opsomming. „Als ze een wiel moeten repareren, blijkt dat ze niet het juiste gereedschap bij zich hebben om het te maken. Een invalide in een rolstoel werd gesommeerd om onder de rolstoel te kijken om te zien of daar het mankement zat. Die persoon is gehandicapt en kan niet eens onder een rolstoel kijken. Levertijden komen ze niet na.”

Voor Amstelveen reden om Welzorg op te zadelen met een boete van €49.500 wegens het niet nakomen van de contractuele verplichtingen.

Mededinging
Raat vraagt zich af hoe het met de mededinging zit. Want mocht een van de twee grote partijen de aanbesteding mislopen, dan wordt de aanbesteding aangevochten. Jonker: „Dat gebeurt vaak in de gemeenten waar ze al een contract hebben lopen. Zodra een gunning wordt betwist, wordt het oude contract bevroren, waardoor dat gewoon doorloopt. Zolang de zaak onder de rechter is, kan de nieuwe partij die de aanbesteding in eerste instantie niet heeft gewonnen, niet aan de bak.”

De Amstelveense wethouder maakt zich – mede gevoed door de problemen met Welzorg, grote zorgen over volgend jaar. „Dan moeten de gemeenten meer zorgtaken gaan verzorgen. „Bij het contract met Welzorg ging het om maximaal €800.000 en daarmee ging het al mis.” Jaarlijks wordt circa €100 miljoen in Nederland in de markt gezet. „Er moet wel een markt zijn waarin dat kan.”

Bij Medux was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. Welzorg laat weten prijzen te bieden die passen bij de dienstverlening en dat het de laatste tijd rustig is qua rechtszaken. „De laatste is bijna een jaar geleden tegen een kleinere concurrent die zorg aanbood voor een prijs die volgens ons niet kon. De rechter heeft ons daarin gelijk gegeven”, aldus de woordvoerder van Welzorg.

`Goedkoper en efficiënter´
Wat het naleven van het contract in Amstelveen betreft, stelt Welzorg dat het in een reorganisatie zit. „Gemeenten verstekken minder hulpmiddelen tegen een lagere prijs. Daardoor moeten we goedkoper en efficiënter gaan werken en dat gaat niet van de een op de andere dag van een leien dakje.”

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel