Rolstoelpool Kaag en Braassem groot succes

dinsdag 18 februari 2014
Door: Floris Schoonderwoerd, wethouder Kaag en Braassem

De gemeente Kaag en Braassem kent sinds een paar maanden de rolstoelpool: centrale punten waar rolstoelen voor kort gebruik opgehaald en gratis geleend kunnen worden. Niet de kwaal staat centraal, maar de oplossing per persoon is leidend.

In Kaag en Braassem hebben we de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) gekanteld. Voorheen werd op basis van de beperking van iemand een voorzieningenboek gepakt en kwam de cliënt in aanmerking voor een reeks oplossingen/verstrekkingen. Dat past niet meer bij deze tijd. Nu gaan we het gesprek aan wanneer iemand zich voor ondersteuning meldt bij de gemeente en stellen we vragen als: Wat kunt u zelf nog? Wat kunt uw omgeving? En we zetten collectieve diensten op waar mensen voorzieningen kunnen lenen. Pas als al deze stappen zijn doorlopen komt de individuele verstrekking om de hoek. Het instrument waar voorheen het eerst naar gegrepen werd. Het versterken van de collectieve voorzieningen is dus speerpunt van beleid in Kaag en Braassem.

De opzet van de rolstoelpools past hier helemaal bij. Mensen die slecht ter been zijn, maar zich in het dagelijks leven goed redden, kunnen bij een uitstapje even behoefte hebben aan een rolstoel. Om dan standaard een rolstoel in bezit te hebben, is overbodige luxe. Dan bieden de rolstoelpools uitkomst en wel tegen lagere kosten.

Bij de keuze van locaties is gekeken naar spreiding over de gemeente, bereikbaarheid en ruime openingstijden. Alle vijf locaties, waaronder een sporthal en een dorpshuis, hebben nu lichtgewicht, inklapbare rolstoelen klaarstaan. Te reserveren door een eenvoudig telefoontje naar de betreffende locatie. Mensen die langer een rolstoel nodig hebben, bijvoorbeeld bij een gebroken been, moeten naar een thuiszorgwinkel. Want daarvoor is de rolstoelpool niet bedoeld.

Na een paar maanden kunnen we in Kaag en Braassem melden dat 4 van de 5 pools prima functioneren. In Woubrugge (Woudsoord) wordt er zoveel gebruik van gemaakt dat zij 2 extra rolstoelen nodig hebben. Ook Leimuiden (Het Spant) draait nu goed en komen veel positieve reacties binnen bij het uitleenpunt. Bij piekmomenten (bijvoorbeeld rolstoelvierdaagse) lenen ze rolstoelen van elkaar. Vooral Jacobus (Oude Wetering) en Hof van Alkemade (Roelofarendsveen) werken veel samen en verwijzen naar elkaar als bij een van hen een tekort aan rolstoelen is. De verzorgingshuizen melden ook dat bewoners nu veel vaker naar buiten gaan voor een wandelingetje. Kortom, de rolstoelpools voldoen aan een behoefte!

De nieuwe Wmo: maatwerk, toegankelijk, compensatie van de beperking en nog goedkoper ook. Niet de kwaal staat centraal, maar de oplossing. Iedereen doet mee!

Floris Schoonderwoerd
Wethouder gemeente Kaag en Braassem

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel