Ouderen naar rechter om huishoudelijke hulp

dinsdag 25 november 2014

Een ouder echtpaar van 88 en 89 jaar heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Friese gemeente Dantumandiel. Het paar krijgt per 1 januari geen huishoudelijke hulp meer en is het hier niet mee eens.

Vandaag (dinsdag) dient hun zaak tegen de Friese gemeente bij de rechtbank in Groningen. Het stel kan dankzij de hulp nu nog zelfstandig wonen. De gemeente heeft echter besloten ermee te stoppen omdat het kabinet heeft besloten 28 procent te bezuinigen op de huishoudelijke hulp. Andere gemeenten blijven de hulp in 2015 voorlopig nog wel vergoeden. 

Volgens Ieder(in), de koepelorganisatie van chronisch zieken en mensen met een beperking, overtreden veel gemeenten de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor mensen met een beperking en ouderen. Het stel uit Dantuma krijgt juridische steun van Ieder(in). Deze organisatie zegt dat het schrappen van de huishoudelijke hulp onder meer in strijd is met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Stopzetten zou alleen na gedegen onderzoek en met een goede reden moeten kunnen. Dat zou bij het stel in kwestie niet gebeurd zijn.

Volgens advocaat Matthijs Vermaat, die het echtpaar bijstaat, kan de uitspraak vergaande gevolgen hebben: "Als de rechter aangeeft dat de gemeente de huishoudelijke hulp niet mag afschaffen, dan geldt dat voor iedere vergelijkbare zaak."

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel