Oud zijn is hip

donderdag 06 november 2014
Door: Katja Westgeest, Directeur Ledenservice Vierstroom

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat steeds minder mensen die de 65 jaar gepasseerd zijn, zich  aangesproken voelen als er in de media gesproken wordt over ‘ouderen’. Dit lijkt inmiddels wel een beladen woord te zijn. ‘Oud zijn’ roept beelden op als ‘niet meer actief zijn’ en ‘achter de geraniums zitten’.  En dat past al lang niet meer bij heel veel ouderen die juist actief, levenslustig en bovenal jong van geest zijn. Mensen die midden in het leven staan en hun dromen waarmaken.

Ik woonde laatst een lezing bij over vitaliteit en veroudering van professor Rudi Westendorp. Hij heeft vooral bekendheid verworven met zijn bestseller ‘Ouder worden zonder het te zijn’. Wist u bijvoorbeeld dat de oudste mens aller tijden 122 jaar is geworden? En dat de eerste mens die de leeftijd van 135 jaar gaat halen, nu al geboren is? In dat licht gezien, zou je kunnen zeggen dat iemand van 70 jaar eigenlijk pas net komt kijken. En als we verder vooruitkijken dan is het hedendaagse oud wellicht wel het nieuwe jong.

Statistisch gezien heb ik een grote kans de respectabele leeftijd van 80 jaar te behalen. Maar als ik mij voorstel na mijn tachtigste nog  55 jaar te leven, is dat niet eenvoudig. Hoe ga ik dan mijn tijd invullen? De vraag naar de zin van het bestaan zal dan actueler zijn dan ooit. Vanuit de evolutie gezien, heeft het immers weinig zin om nog te leven indien je kinderen bijna zelf al oma of opa zijn. Dus waartoe ben je dan nog op aarde?

In deze vraag naar zingeving zit voor mij het antwoord al besloten. Hoe oud ik ook ben, mijn drijfveer is om een actieve bijdrage aan de maatschappij te leveren. Zolang geest en lichaam nog willen, zie ik mijzelf ouderen helpen bij het vinden van een zinvolle invulling van hun lange bestaan. En hoe mooi zou het zijn om een ‘ouderen academie’ op te richten waarin ik deze kennis weer doorgeef en ouderen leer anderen te helpen met het vinden van een passende en zinvolle invulling van hun uitge(st)rekte leven? Zo zorgen we samen beter voor onszelf.

Geen gezeur meer over ouderen die geld kosten. Sterker nog, ouderen worden de motor onder onze maatschappij waarin mensen elkaar graag willen helpen. Het is tijd voor de wederopbloei van ouderen. Oud zijn is niet saai maar juist hip.
Hoe kijkt u aan tegen een leven van 135 jaar?

Katja Westgeest
Directeur Vierstroom Ledenservice

Reageer op dit bericht

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel