Is de zorg zelf wel klaar voor private zorg?

vrijdag 18 april 2014
Door: Christiaan Kaminski, directeur Pluszorg

De overheid trekt zich terug uit het sociale domein; burgers moeten meer de eigen regie pakken. En met deze eigen regie wordt nadrukkelijk ook bedoeld de kosten uit eigen middelen voldoen. Ik hoor veel discussie over het feit of de burger wel in staat is om financiële middelen vrij te maken voor zorg, en of het überhaupt wenselijk is dat de overheid dit teruglegt bij haar burgers.

Ik denk dat er inderdaad nog een lange weg te gaan is voordat iedere burger gewend is, en ook bereid is, om zelf (bij) te betalen voor aanvullende zorg. Maar de eerste groep burgers is druk doende deze stap te nemen.

In de praktijk

In december mocht ik als nieuwe directeur van PlusZorg met een van de accountmanagers mee naar een intakegesprek met een potentiële cliënt, voor het gemak zal ik haar mevrouw Bosma noemen. Mevrouw Bosma verbleef tijdelijk in een verpleeghuis om te herstellen van een heupoperatie. Zij kreeg 3 maal per week 20 minuten fysiotherapie, en had bij ons de vraag neergelegd of wij haar konden ondersteunen met extra herstelbevorderende therapie.

In het huis bespraken wij dit met de fysiotherapeut, die aangaf dat deze extra ondersteuning inderdaad het herstelproces zou verkorten.Tenslotte volgde overleg met de verantwoordelijke verpleegkundige. Op de afdeling aangekomen zijn wij op zoek gegaan naar haar, om samen met mevrouw Bosma dit verder af te stemmen. De verpleegkundige trok de conclusie dat mevrouw Bosma niet tevreden was met de geleverde fysiotherapie en andere ondersteuning. Ook voelde ze zich gepasseerd, in mijn beleving zelfs aangevallen, dat een externe organisatie was gevraagd in te springen.

Wij hebben vervolgens voor mevrouw Bosma bij de verpleegkundige gevraagd welke extra mogelijkheden zij zelf konden bieden. Voor ons stond het regelen van extra therapie voorop. Tot onze verbazing gaf de verpleegkundige aan dat zij zelf geen mogelijkheden kon aanbieden.

Mevrouw Bosma heeft er uiteindelijk een nachtje over geslapen en de volgende dag heeft zij ons gevraagd haar 2 keer per week 2 uur lang te ondersteunen met herstelbevorderende therapie. Ook wilde zij graag met onze medewerker naar buiten, gewoon om een luchtje te scheppen. Mevrouw Bosma was al weken niet naar buiten geweest, en als het zonnetje scheen dan lonkte de buitenlucht.

Een dag later, toen alles door ons geregeld was, belde mevrouw Bosma om de ondersteuning toch af te zeggen. Ze voelde zich dermate onder druk gezet door het verplegend personeel dat zij wilde afzien van alles.

Een week later spraken we mevrouw Bosma nog eens. Ondanks herhaaldelijke toezeggingen vanuit het huis had zij nog geen extra fysiotherapie gehad, laat staan dat zij eens naar buiten was geweest. Naast de vraag of de burger bereid is om zelf bij te betalen voor zorg is het voor mij dus ook de vraag of de zorg zelf klaar is voor private zorg?

Christiaan Kaminski is vanaf dit jaar directeur bij thuiszorgorganisatie PlusZorg. Naast geïndiceerde zorg  (bv. palliatieve nachtzorg, 24-uurszorg) biedt PlusZorg ook een aanbod voor de particuliere markt. Dit doen zij met een flexibele inslag waarbij de klik met de medewerker voorop staat onder het credo: ‘Ieder mens is uniek, dat willen we graag zo houden’.

Klik hier voor meer informatie over Pluszorg

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel