Hoge-Snelheids-Zorg

maandag 07 juli 2014
Door: Rene Kamerbeek, algemeen directeur Vegro

Zorgverzekeraars alsmede Zorgkantoren lijken op basis van een zeer recente rechterlijke uitspraak onder de Aanbestedingswet te vallen. Hoewel nog aan beroep onderhevig lijkt de motivering zoals door de rechter gehanteerd gedegen en goed houdbaar. Dit betekent echter nogal wat.

Aanbestedingen
Indien alle Zorg op deze wijze moet worden ingekocht dient er jaarlijks in Nederland voor bijna 100 miljard euro via de Europese aanbestedingsregels te worden gecontracteerd. Bij deze omvang vallen de bekende voorbeelden van hoge snelheidstreinen, een vliegveld in Twente en de talloze ICT projecten bij het UWV natuurlijk in het niet.

Het huidige beleid in Nederland is er op gericht om de zorg te extramuraliseren, de wijkverpleegkundige weer de sleutelrol te geven en de verantwoordelijkheid meer en meer bij de zorgvrager terug te leggen. Om dit in de praktijk te brengen is er besloten de Zorgverzekeraars, als commerciële organisaties, de coördinatie van de inkoop en de uitvoering in handen te geven. Deze verantwoordelijkheid zou door een aanbestedingsplicht ernstig belemmerd worden. Feitelijk krijgt de Zorgverzekeraar dan immers ineens weer hetzelfde ’’inkoopjasje’’ als dat de overheid zelf al aanhad. De hele overheveling naar de zorgverzekeraar zou dan voor niets zijn geweest en de kreet ’’selectieve inkoop’’ kan voorlopig weer netjes gearchiveerd worden. Hoe kon dit toch gebeuren?

Nu is bekend dat het uitgeven normaal vanuit Den Haag gebeurt, net zoals dat het bezuinigen altijd zover weg van Den Haag mogelijk wordt uitbesteed. In dit geval waren het de zorgverzekeraars met de bezuinigingsopdracht. Echter naar nu blijkt, zinloos. Ministerie, Zorgkantoor, Zorgverzekeraar of Gemeente, ze zijn allemaal eender en ze moeten allemaal gewoon Europees aanbesteden.

‘‘..Staatssecretaris Van Rijn duldt geen uitstel..’’ ‘‘..Minister Schippers wil haast maken..’’

De zorgkosten zijn Nederlands grootste jaarlijkse uitgave en recente enquêtes tonen aan dat verreweg het grootste deel van de inwoners geen nieuwe bezuinigingen maar juist kwalitatieve investeringen in de zorg wil. Zo gek is het dan niet dat de dereguleringen, de decentralisaties, de bezuinigingen, de budget polissen alsmede de nieuwe namen voor alle wetten ons om de oren vliegen. Iedereen zou een dergelijk vervelende klus het liefst zo snel en zo ver weg mogelijk achter de rug willen hebben, opschieten dus!

Hoge Snelheid!
Maar wat als jaren geleden de overhevelingen gewoon juridisch goed waren getoetst? Wat als was gebleken dat de aanbestedingsplicht niet te vermijden was? Wat als men wist dat ’’selectieve inkoop’’ een illusie was? Waren we dan nu niet gewoon al veel verder geweest, met dat wat werkelijk nodig is?
En helaas, dit keer kunnen we niks naar Italië terugsturen om onze schade te beperken.

Rene Kamerbeek

Reageer op dit bericht

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel