Hoe bekwaam is uw personeel?

dinsdag 18 maart 2014
Door: Cynthia Enderman-Meevis, trainer Vegro Academie

De cijfers liegen er niet om. Een ziekteverzuim van 4,7% in 2013 in de zorgsector, dit zijn ruim 61.000 medewerkers. Een derde hiervan is ontstaan door verkeerde fysieke belasting op de werkvloer. Hoe kan dat? Het personeel werkt allemaal even kundig met glijzeilen, draaischijven en tilliften. Of toch niet?

We snappen het, in de praktijk is het gebruik van transferhulpmiddelen een stuk lastiger dan in theorie. In een kamer vol fotolijsten van kinderen en kleinkinderen op kasten, snuisterijen en hoogpolig tapijt is een tillift niet praktisch. Een glijzeil is niet gemakkelijk als u alleen bent. En iemand optillen met gebogen rug gaat veel sneller. Helaas gaat dit ten koste van het personeel. Steeds vaker heeft iemand last van een hernia, spit of een ontsteking aan de pezen door verkeerd tillen. Een medewerker is dan vaak lang ‘uit de running’ en de druk wordt neergelegd bij de overige medewerkers. Ook wordt steeds vaker de hulp van een ergocoach op de werkvloer ingeschakeld. Wat is de juiste houding? Hoe wordt de medewerker er bewust van dat hij of zij verkeerd tilt? Dit zijn vraagstukken die zich bij de ergocoach afspelen. Maar gaat dit altijd goed en hoe consequent gebeurt dit? Hoe kritisch kijkt u hiernaar in uw organisatie?

En wat houdt bekwaamheid nu precies in? Als we het op gaan zoeken in het woordenboek, vindt u het volgende: ‘vermogen om iets goed te doen’.  Maar als u de vertaalslag naar de werkvloer gaat maken kunt u het ook omschrijven als: ‘aantoonbaar kunnen voldoen aan professionele kwaliteitseisen’. Scholing en training is een belangrijk onderdeel hiervan, om de medewerker continu aan de bekwaamheid te laten voldoen.

Want de zorg verandert. Steeds meer mensen schakelen de hulp van de thuiszorg in. Steeds meer medewerkers moeten allround worden m.b.t. het geven van zorg en deskundig omgaan met  hulpmiddelen. In onze trainingen zien we dan ook dat de kennis grotendeels in huis is, alleen de medewerkers hebben de juiste tips en oefening nodig. 

Omdat u zich met de hoofdzaak bezig moet houden, namelijk het leveren van kwalitatief goede zorg, kan ik me voorstellen dat u niet altijd over scholing en training nadenkt.  Maar wist u dat uit onderzoek is gebleken dat na het volgen van een training 69% van de medewerkers zijn functie beter uitoefent op het gebied waarin de training is gegeven. Het kunnen oefenen, zonder bang te zijn om fouten te maken en de discussie met de trainer en medecursisten bevorderen dit percentage alleen nog maar meer. Hieruit kunnen we concluderen dat een training over transferhulpmiddelen het ziekteverzuimpercentage indringt, of niet? 

Word gratis lid en reageer in onze LinkedIngroep 

 

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel