Gezondheidsapps: is er meer controle nodig?

maandag 19 oktober 2015

Digitale innovaties, verdubbeling van de zorgvraag, minder budget. De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. Oplossingen in de vorm van e-health en online communicatie bestormen de markt en hier wordt volop mee geëxperimenteerd in de zorg. Sommige oplossingen worden enthousiast ontvangen, andere worden hard de grond in gestampt.

Gezondheidsapps en slimme meetapparatuur maken het makkelijker om patiënten op afstand te begeleiden. Iemand die slecht ter been is kan beeldbellen met een zorgverlener en hoeft zo niet uit huis. Wat wel een gevoelig punt blijft is de privacy gevoeligheid. Veel zorgverleners zijn een beetje bang voor de gezondheidsapps. Ze denken bijvoorbeeld dat de gegevens voor andere, commerciële, doeleinden gebruikt worden. Ze houden de gezondheidsapps daarom tegen of zijn er terughoudend mee.

Momenteel worden zorggegevens goed beveiligd. Zorgverleners mogen deze gegevens wettelijk gezien niet openbaar maken. Maar zijn deze gegevens nog wel 100% veilig in het digitale tijdperk? Hoe zorgen we dat dit veilig blijft? Aan de andere kant kun je je afvragen hoe ver je moet gaan in het beveiligen van de gegevens. Als je zorghulp vraagt wil je die toch krijgen? Patiënten zijn toch bereid hun gegevens te delen als hun eigen zorg of dat van anderen erdoor kan verbeteren?

Wat vindt u? Moet er meer controle komen op de gezondheidsapps of staat dit de innovatie hiervan in de weg?

Geef uw mening via onze poll

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel