Bent u al bekend met de Wmo-Powerkaart?

vrijdag 03 juni 2016

Wie een rolstoel of een ander hulpmiddel aanvraagt bij de gemeentelijke Wmo-afdeling krijgt te maken met een standaardpakket. Een pakket dat door de gemeente veelal zwaar is uitonderhandeld met een beperkt aantal leveranciers. Maar wat nou als u uw oog op een ander - voor u beter - product heeft laten vallen? Een product dat de gemeente in eerste instantie niet aanbiedt omdat het niet in het standaardpakket zit? Juist, dan kunt u de Wmo-Powerkaart gebruiken.

De Wmo-Powerkaart schetst in heldere en begrijpelijke taal twee krachtige wetsartikelen die u als Wmo-cliënt ten dienste staat. Dat zijn artikel 2.3.6 van de Wmo, dat het recht op een persoonsgebonden budget regelt, en artikel 2.3.2, dat u het recht geeft uw eigen indicatie te schrijven in een zogeheten persoonlijk plan. De gemeente is verplicht naar dat plan te kijken.

De felgekleurde groene kaart is een initiatief van Support Magazine, tijdschrift voor mensen met een lichamelijke beperking. Uitgever Ad van Gaalen: “De kaart is bedoeld voor mensen die graag hun eigen boontjes doppen. Ze kunnen, met de wet in de hand, aanspraak maken op hun eigen keuzevrijheid. Het is een beetje zoals het rollende Tweede Kamerlid Otwin van Dijk laatst in ons blad zei: ‘Je moet soms de blaren op je tong lullen om buiten het standaardpakket om te gaan, maar het lúkt je wel. Gebruikers hebben meer rechten en bevoegdheden dan ze zelf denken. Empowerment van de Wmo-cliënt is dus belangrijk’.”

Van Gaalen vervolgt: “Met deze kaart willen wij die empowerment stimuleren. Gebruikers kunnen de kaart gebruiken als reminder, of zo nodig onder de neus van de Wmo-ambtenaar houden om hem te overtuigen van hun recht op een persoonsgebonden budget. Niet om hem aan te vallen of te bekritiseren, maar om hem te helpen zijn cliënt van een passend hulpmiddel te voorzien. Dat is zijn wettelijk verplicht doel. Dat staat in de Wmo. Daarom is de kaart groen en niet rood.”

Wilt u meer informatie over de Wmo-Powerkaart of wilt u over een fysieke kaart beschikken dan kunt u terecht bij onze Thuiszorgwinkels. Klik hier voor de dichtstbijzijnde locatie bij u in de buurt of bel 0800 – 2 88 77 66 (gratis).

Kies een webwinkel

Intramuraal Groothandel